modified on 5 april 2009 at 11.11 ••• 9 368 views

Dextropropoxifen

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök

Dextropropoxifen

Dextropropoxifen är en en av två varianter av propoxifen. Det finns även levopropoxifen. Båda innehåller samma atomer med samma bindningar. Prefixen dextro-(höger) och levo-(vänster) beskriver molekylens absoluta sammansättning. Dextropropoxifen och levopropoxifen kan sägas motsvara höger och vänster hand. Analgetika(tex Dexofen) innehåller dextropropoxifen.

Varunamn i Sverige är Dexofen och Doloxene. Dextropropoxifen ingår även i kombinationspreparaten Distalgesic och Paraflex Comp men dessa avregistrerades 2005 och tillhandahålls inte längre i Sverige. Tidigare varunamn har varit Tergiflex, Doleron och Dolotard.


Innehåll

Toxicitet i kombination med alkohol

Dextropropoxifen bör aldrig blandas med Alkohol eller överdoseras då det är stor risk att det leder till andningsdepression och död om patienten inte behandlas i respirator[1]. Om patienter behandlas med dextropropoxifen måste de avstå från alkohol eller upphöra med sin behandling i god tid innan alkoholintag. Dextropropoxifenbehandlingen måste upphöra minst två dygn innan alkoholintaget och kan återupptas först efter ett dygn. Eftersom nedbrytningen av läkemedlet varierar mycket mellan olika individer är det svårt att säga när det är säkert att dricka.


Dextropropoxifen är dödligt att blanda med alkohol!

Anledningen till narkotikaklassningen var främst det stora andel dödsfall pga alkoholintag. Även små eller "normala" doser kan vara direkt livsfarliga om man blandar med alkohol, Låt Bli!

Ca 300mg Dextropropoxifenhydroklorid brukar vara lagom, ej mer. Men det är inte som kodein. Kodein är en opiat, medan dextro är en opioid dvs en syntetisk opiat. Ruset är enligt mitt tycke ganska värdelöst och inte alls så behagligt som kodein kan vara. Men för vissa så ger det ändå lite välbehag.

Vid enstaka tillfällen så brukar inte paracetamol vara så farligt i doser runt 5g. Detta förstås om du inte super, har hepatit C, går på anabola och är frisk i övrigt. Kallvattenextrahering funkar fint på tex citodon med kodein i, men jag vet ej om dextro är lika vattenlösligt som kodein. Så den metoden kanske inte är säker för distalgesic.

Sedan är det skillnad på Dextropropoxifen-Hydroklorid och Dextropropoxifen-napsylat. Har för mig att napsylatet har 2/3 effekt jämfört med hydrokloriden, men kolla FASS för säkerhets skull.

Dextropropoxifen-Hydroklorid gavs förr till Heroinister vid avtändning. När jag fick det så skulle jag ta 300mg Dexofen 4ggr om dagen, därav min rekommendation om 300mg. Men då var jag också en opiat-tolerant heroinist. Så om du är helt ovan vid opiater kanske du skall börja med mindre dos.

Kemi

C22H29HO2


Externa länkar

Opioider
Opiumalkaloider Morfin, Kodein, Tebain
Syntetiska opioider
Semisyntetiska Heroin (Diacetylmorfin), Oxikodon, Hydrokodon, Dihydrokodein, Hydromorfon, Oxymorfon, Nikomorfin
Fenylheptylamin Metadon, L-levoacetylmetadol (LAAM)
Piperanilider Fentanyl, Alfentanil, Sufentanil, Remifentanil, Karfentanil, Ketobemidon
Fenylpiperidiner Petidin (meperidin), Ketobemidon, MPPP, Allylprodin, Alfameprodin, Betaprodin, PEPAP
Difenylpropylamin Propoxifen, Dextropropoxifen, Dextromoramid, Besitramid, Piritramid
Benzomorphanderivat Pentazocin, Fenazocin
Oripavin Buprenorfin
Morfinanderivat Butorfanol, Nalbufin, Levometorfan, Levorfanol
Övriga Etorfin, Dezocin, Lefetamin, Tilidin, Tramadol, Loperamid, Difenoxylat
Opioidantagonister Naloxon, Naltrexon