modified on 1 mars 2009 at 13.42 ••• 6 349 views

Karfentanil

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök
Karfentanil, används främst för att söva stora djur. Det är tusentals gånger starkare än morfin.
Carfentanil

Karfentanil eller Carfentanyl (R33799) är en analog av den populära syntetiska opioidanalgetikum fentanyl och är en av de mest potenta opioider kända (även de mest potenta opioid användas kommersiellt). Karfentanil upptäcktes av Janssen Pharmaceutica. Den har en kvantitativ styrkan cirka 10000 gånger högre än för morfin och 100 gånger högre än för fentanyl, aktivitet hos människor börjar vid ca 1 mikrogram. Det marknadsförs under varumärket Wildnil som ett lugnande medel för stora djur. Karfentanil är avsett för djur, på grund av dess extrema styrka, som gör det olämpligt för användning på människa.

Ett bra praktiskt exempel på läkemedel som används i veterinärmedicinsk praxis visades i en episod av Discovery Channel-serien, Animal Polisen: Houston, där karfentanil administrerades oralt (upplöst i honung, speciellt) till en full-växt brunbjörnens att LUGNA det så att den kan säkert flyttat till Houston Zoo från ett södra Texas animaliska missbrukaren egendom. Ett par matskedar värde av narkos i en utspädd lösning var tillräckligt för att sätta GRÅBJÖRN, som väger mer än 1000 pounds, att sova.

Moskva teater gisslan krisen


Man tror att det i 2002 Moskva teater gisslan kris, den ryska militären använt sig av en aerosol form av antingen karfentanil eller annan liknande läkemedel såsom 3-methylfentanyl att kuva tjetjenska gisslan takers. [2] Dess korta insatser, lätt reversibilitet och terapeutiska Register (10600 vs 300 för fentanyl) skulle göra det en nästan perfekt representant för detta ändamål. Wax et al. förmoda från tillgängliga uppgifter att Moskva räddningstjänsten inte hade fått information om användning av ombud, men instruerades att sätta opioid antagonister. På grund av bristen på information som lämnats, räddningsassistenter inte få tillräcklig tillgång till naloxon eller naltrexon (opioid antagonister) för att förebygga komplikationer i många av de drabbade. Om man antar att karfentanil var det enda verksamma beståndsdelen (som inte har kontrollerats av den ryska militären), primär akut toxiska effekter på teater offer skulle ha opioid-inducerad Apnea, i detta fall mekanisk ventilation och / eller behandling med opioid antagonister skulle har livräddande för många eller alla offer.


Opioider
Opiumalkaloider Morfin, Kodein, Tebain
Syntetiska opioider
Semisyntetiska Heroin (Diacetylmorfin), Oxikodon, Hydrokodon, Dihydrokodein, Hydromorfon, Oxymorfon, Nikomorfin
Fenylheptylamin Metadon, L-levoacetylmetadol (LAAM)
Piperanilider Fentanyl, Alfentanil, Sufentanil, Remifentanil, Karfentanil, Ketobemidon
Fenylpiperidiner Petidin (meperidin), Ketobemidon, MPPP, Allylprodin, Alfameprodin, Betaprodin, PEPAP
Difenylpropylamin Propoxifen, Dextropropoxifen, Dextromoramid, Besitramid, Piritramid
Benzomorphanderivat Pentazocin, Fenazocin
Oripavin Buprenorfin
Morfinanderivat Butorfanol, Nalbufin, Levometorfan, Levorfanol
Övriga Etorfin, Dezocin, Lefetamin, Tilidin, Tramadol, Loperamid, Difenoxylat
Opioidantagonister Naloxon, Naltrexon