modified on 5 april 2009 at 11.13 ••• 30 040 views

Opium

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök
Opium.


Innehåll

Om Opium

Opium, är mjölksaften från opiumvallmon (Papaver somniferum L., Papaveraceae). Ordet opium är avlett från grekiskans opion, vilket är diminutivformen för mjölksaft, växtsaft. 80% av allt opium kommer från Afghanistan. Drogen har använts i tusentals år inom folkmedicinen för att lindra smärta, motverka diarré, dämpa ångest och ge sömn. Drogen ger en euforisk effekt. Opium innehåller ett 20-tal verksamma Alkaloider bl.a. Morfin, Noskapin, Kodein, Papaverin och Tebain. Alkaloider från plantan med smärtstillande och euforiska effekter kallas tillsammans med syntetiska ämnen som påverkar kroppen på liknande sätt för Opiater eller Opioider. Opium används huvudsakligen som råvara för framställning av Morfin (som det består mest av, cirka 16%), kodein och andra opiumalkaloider. Opium är, som sina alkaloider tebain, morfin och kodein, narkotikaklassat i Sverige och odlas illegalt i delar av världen. Bland de mest kända semisyntetiska opiaterna finns Heroin, även kallad för diacetylmorfin.

Historia

Fält med Vallmo odling.

Under 1800-talet odlades opium i Brittiska Indien, bl.a. i Förenade provinserna Agra och Oudh, och exporterades därifrån till Kina, vilket utlöste opiumkrigen. De viktigaste odlingsområdena idag är gyllene triangeln, som består av länderna Laos, Burma och Thailand och gyllene halvmånen, som består av länderna Afghanistan, Pakistan och Iran.

Människan har känt till opievallmons medicinska effekter i mer än tre tusen år. Växtens mjölksaft visade sig tidigt vara sömnbringande vilket inspirerade Linné när han namngav växten Papaver somniferum. Somniferum betyder nämligen sömnbringande. Ordet opium kommer från grekiskans opos som betyder saft och namnet morfin kommer från Morfeus, sömnens gud.

I Europa användes opium för medicinskt bruk redan under medeltiden. När europeerna koloniserade Asien övertog portugiserna handeln av opium mellan Indien och Kina.

I Kina började man att röka opium för njutningens skull vid sidan av det medicinska bruket. Rökning av opium är egentligen inhalering av ett torrdestillat av opium. Opierökaren faller i dvala och upplever behagliga drömmar. En "måttlig" opierökare spenderar en stor del av dagen i ett rus och visar därefter inte särskilt stort intresse för omgivningen. Fördummande är en passande term som ofta används för att beskriva opiums effekt vid långvarigt bruk.
Såhär röktes Opium förr i tiden.

Att opium är farligt och att man ska behandla det med respekt har varit känt sedan länge. Doseringen var således av yttersta vikt. I en medicinalbok från 1800-talet står det att "i för stor sats är Opium Nerfsöfwande, hämmande känsel och rörelse. (Den största försigtighet bör wid nyttjandet och begagnadet af Opium iagttagas; ty den Ört som innebär den werksammaste läkedoms kraft kan genom oförsigtighet blifwa ett ganska werksamt Gift." På apoteken såldes tidigare Tinctura Opii eller Opiumdroppar. Det var opium upplöst i alkohol för invärtes bruk mot ångesttillstånd eller diarréer. Opium har nämligen vid sidan av den sömngivande egenskapen även förmåga att hämma peristaltiken - tarmens rörelser. Man bedövar tarmen och dämpar sålunda diarréen.

Om man snittar en omogen opievallmokapsel så rinner en vit mjölksaft ut. När denna torkar svartnar den. Det är vad vi kallar opium.
Ihopsamlad mjölksaft som brunat, rent Opium.

Vid 1800-talets början hade kemin kommit så långt att man kunde renframställa medicinskt aktiva substanser ur opiet. År 1803 isolerades för första gången huvudkomponenten som man kallade morfin. Därefter fann man år 1818 en substans som man döpte till narkotin. Även här har opiets narkotiska - sömngivande - egenskaper spelat in. Namnet ändrades sedan till noskapin.

Substansen kodein renframställdes 1832 och namnet kommer från det grekiska ordet för vallmohuvud kodeia. År 1848 isolerades papaverin med ett namn härlett från Papaver: vallmo på latin. De verksamma substanserna i opievallmons mjölksaft är av en typ som kallas alkaloider.

Fortfarande används många opiealkaloider i den moderna sjukvården för behandling av symptom som tidigare behandlades med opium. Den mest kända är morfin som smärtlindrande medel. Den är beroendeframkallande och man undviker därför att använda den. Istället används numera kodein i allt större utsträckning. Kodein har också smärtlindrande effekter men är mindre beroendeframkallande. Papaverin används kramplösande i dagens sjukvård. Den kramplösande effekten hos opium beskrevs tidigt och i en svensk örtabok från 1600-talet står det att "Opium i någorlunda stor sats är krampstillande, (i för stor är den dödande.)". I samma bok kan man läsa att "Opium stillar Flusshosta" och idag används noskapin, i vissa hostmediciner. Även kodein har hostdämpande effekt.

När man sysslar med växtsubstanser så talar man om naturprodukter, dvs de som finns naturligt i växten, och semisyntetiska derivat - halvfabrikat. Växten tillverkar en substans vars kemiska struktur sedan kemisten ändrar lite för att antingen öka effekten eller minska eventuella biverkningar. Morfin har bland annat omvandlats till etylmorfin, som finns i vissa hostmediciner. Men det mest kända, eller snarare ökända, semisyntetiska morfinderivatet är heroin som numera med rätta inte anses lämpligt för användning inom sjukvården.

Referenser: Nyman, U och Bruhn, J G 1990. Opiater och vallmoodling - produktion med problem. s. 29-55 ur Naturliga läkemedel. (red. J G Bruhn), Apotekarsocietetens förlag, Stockholm.

Tunón, H 1993. Opium - mjölksaft från dödsriket? Naturvetaren 2:28-29.


Effekter

Utrustning för att röka Opium.

Att pupillerna drar ihop sig är ett typiskt tecken hos den som tagit opiater. Vid högre doser känner personen sig varm, och ben och armar blir tunga och munnen torr. Man domnar bort och hamnar i ett omväxlande vaket och dåsigt tillstånd, där omvärlden glöms bort.Att Odla och framställa Opium

Detta är en enkel basguide för att odla eget opuim!

Det första är att hitta rätt frön, eftersom vissa personer missbrukar opiumvallmo (!) så har några fröfirmor kamouflerat namnen på fröna. I de fall där det latinska namnet anges så skall det vara "Papaver Somniferum"

Användbara sorter

 • 1. Pionvallmo. Kallas för Paeoniflorum på latin för att lura dig, men ÄR opiumvallmo.( finns i många olika färger )
 • 2. "Hen and chickens" Kan också heta Polycephalum. ( Mycket potent, använd även de små sidokapslarna.)
 • 3. "danska flaggan".
 • 4. Fjädervallmo.

Köp inte sorten "The giant" det är stora kapslar, men den är framodlad för att ha lågt opiuminnehåll. Bortkastade pengar alltså.

Det är pilligt att så fröna, de är jättesmå, så tappa inte bort dem. Så direkt på växtplatsen i april/maj ( Nu alltså, om du vill hinna med i år) Täck eventuellt med ett tunt lager jord. Vattna sådden någorlunda regelbundet.

De små plantorna gallras till ca 1-2 dm, om du plockar de små försiktigt så kan du plantera dem i en stor kruka istället för att kasta dom. Eller ät upp dom. Tänk på att vallmon inte gillar lera att växa i, och att de vill ha ett soligt läge! Skydda också emot sniglar och harar.

Om nu allt gått väl och din planta gått i blom så notera när den fäller bladen. 7-10 dagar efter kronbladens fall så är det dags att:

Skörda opiumlatex! Det bästa verktyget att ha med är en enkel mattkniv eller kartongskärare, sätt bladet så att MAX 1 mm sticker ut!! INTE mer!! Fatta sedan kapseln med ena handen underifrån och kupa lite runt kapseln med handflatan, Ta sedan mattkniven och dra en ytterst lätt repa ganska högt upp runt kapseln, cirka 1/3 av omkretsen, gör samma sak på motsatta sidan. Det MÅSTE vara en liten bit oskadad kapsel emellan dina skåror.

Och, om du gjort rätt så blöder nu kapseln vit/rosa/röd vätska. (Om du rispat för djupt så blöder det opium IN i kapseln, och inte ut till dig...) Du kan välja på att låta det stelna på plantan eller att samla upp vätskan direkt. När det stelnat så kallas det råopium

För delen med den här metoden är att du kan mjölka samma kapsel 2 gånger till med bra resultat Det är bara att rispa precis under dina gamla märken efter ett par dagar!

Efter det så samlar du naturligtvis in resten;

 • 1.Bladen är goda i sallad! Och har ett litet innehåll av opium..
 • 2.Översta 10 cm. av skaftet till kapseln är rätt potent.
 • 3.Roten innehåller NÄST mest av opium efter kapseln
 • 4.Den mjölkade kapseln! Användes till te
 • 5. Du kan prova att äta en omjölkad kapsel direkt, Väldigt trevligt

Det går bra att frysa, men det bästa är torkning på ett svalt mörkt ställe, typ garderob, på det sättet så håller sig det fräscht i 8-10 år.


Plantera så många du kan, men några frön i en vacker kruka på balkongen är ju inte helt fel om man bor i lght att börja med. OM det är så att någon blå person besöker dig eller tittar på dig så välj en pastellfärgad sort.

Råopuim kan användas till

 • 1. Torka, rulla små kulor av ärtstorlek och linda in dem i fin färgad folie och lek att du är en dekadent artonhundratalsdiktare

Förvara svalt och torrt ( kylen)


 • 2. Göra en stärkande tinktur för kropp och själ.

Detta är MYCKET bra som smärtstillande medel emot kronisk smärta, tex. whiplashskador. Börja med en 10 droppar för att kolla styrkan, hellre för litet än för mycket

Att göra Tinktur

Alkoholbaserad Laudanum

Det enklaste är helt enkelt att lösa upp så mycket opium du kan i en liten mängd klar sprit, dvs. vodka eller dylikt. Späd sedan med en del sprit till så att det blir dubbelt så mycket vätska. Du kan sedan smaksätta med tex. pepparmyntsolja eller lite socker.

Det är också möjligt att använda en likör med hög alkoholhalt. ( själv föredrar jag Jägermeister ) Spriten bevarar opiumet och ser till att det kommer ut i blodomloppet med en ruskig fart. Använd en liten färgad glasflaska att förvara det i, ljus bryter ned opium Ställ i kylen.

Du skall INTE supa när du tar opium Det är en MYCKET farlig blandning som kan slå sig på din andning om du har otur

Vattenbaserad Laudanum

Är mycket enkelt, avänd vatten istället för alkohol, Du kan smaksätta med socker eller litet honung, men ingen olja. Dålig hållbarhet, även om du skulle använda destillerat vatten.

Göra heroin

Röka opium

Skillnaden mellan att röka opium och att äta det är att effekten vid rökning är mer direkt, och kortare. Före rökningen så skall opiumet ( det torkade ) hållas försiktigt med en nål över en låga, så att det torkar och hettas upp. Rör på kulan hela tiden när kulan är klar, ( det ångar om den) så sätts den i opiumpipan där den ska hettas upp ännu mer. När opium röks så brinner det inte, utan ångar, och ångan tar alkaloiderna med sig direkt till lungorna...

Om du nu har opium av en hyfsad kvalitet så räcker ett par bloss för att slå ned dig i soffan, där du blir kvar ett bra tag.

Men, en grej till eftersom vi är sparsamma Det som blir kvar i pipan efter rökning innehåller en massa morfin Skrapa ur och lägg i ditt kaffe eller te- Du blir lugn och fin

Det andra sättet att röka är att " Jaga Draken" Du tar helt enkelt en bit folie lägger opiumet där och håller allt över ett ljus. Jaga ångorna med ett stort sugrör ( ganska kort skall det vara.) Ett enkelt sätt att röka, MEN slösaktigt.

Snorta

Att snorta opium går, lös upp det i litet varmt vatten och sug upp. Denna metod är inte populär.


Skjuta Opium

Opium är relativt svårlösligt. Det har gjorts experiment på försöksdjur, och de flesta dog. Dra din egen slutsats.

STARK tinktur/ Laudanum. Varning

Du behöver torkade växtdelar, en bred glasburk med TÄTT lock. Klar alkohol med så hög alkoholhalt som möjligt.

Smula sönder växtdelarna fint, se till att glas burken är REN lägg i smulet och täck med alkohol, låt nu geggan dra i 10 dagar ev. mer, på en skuggig sval plats, typ garderob. Sila av med ett kaffefilter, du kan slänga sumpen, det finns garanterat inget kvar i den. Om du nu vill koncentrera lösningen litet mer så kan du låta alkoholen dunsta litet till önskad nivå. smaksätt med pepparmyntsolja el. annat och häll upp på småflaskor.

Den här metoden är bra för att ta tillvara blad, översta delen av stammen och rötterna. Om man tar det här så kan man upptäcka att det blir en "hårdare" upplevelse, och att man kan få bakfylleliknande symptom. Jag föredrar te, men det är min personliga åsikt.

Du kan äta en färsk kapsel

Och, ett varningens ord! Opiater är beroendeframkallande, och om du vill testa något här så DRICK INTE ALKOHOL SAMTIDIGT Du vill väl inte ta livet av dig

Till sist, torka plantdelar du inte använder, en hint om hur länge torkad vallmo behåller sin potens är att Turkiska myndigheter har rekommenderat en hållbarhet på 10-15 år innan de blir för dåliga för läkemedelsframställning.


Så, när du är klar med dina blomsterarrangemang av torkade växter, så kanske du har lite vallmokapslar över? Ja, du vet 10 vallmokapslar med skaft som piffar till det hela

Släng dem för alldel inte, utan spara ca 10 cm av skaftet också. 1.Börja med att öppna kapslarna och häll ut fröna, spara dem på ett fat.

2.Bryt av skaften och spara dem också. Kolla så att det inte är något mögel inuti någon kapsel. pulverisera kapslarna, helst med en elektrisk kaffekvarn, men idogt handarbete med en mortel borde också gå fint. Tänk på att ju finare pulver= Desto bättre te.

3.Koka upp 2-3 dl. vatten i en kastrull, tag av det från plattan och häll i ditt puver i vattnet. Låt dra minst 10 min. upp till 30 min.

4.Sila av och SPARA tesilen med silet i, det räcker till en omgång till om du tar hälften av vattenmängden den andra gången. Man skall vara ekonomisk dessa dagar

5.Nu har du te, och för att plussa på lite "zing" i det hela, så pressa i lite citron i din kopp. Honung är en bra ide, Teét har en bitter / äcklig smak.

6. Njut, börja bara med en liten kopp och känn dig för....

7. Och skaften då Jo, de ger du samma behandling, fast det blir ett svagare te av dem. Fröna sprider du ut på lämplig jordplätt eller rabatt så kan du torka egna vallmo nästa år, och tänk så vackra de är!


VARNING!


Om du skulle råka glömma ditt te på spisen under en längre stund på låg värme så kan det hända att vattnet kokar bort och det blir en mörkbrun kladdig massa i bottnen, Så kan det vara tecken på att du har misslyckats med ditt te och istället har tillverkat opium! Rulla små bollar av det och slå in i fin folie, och gå sedan och anmäl dig hos polisen.


Externa länkar