modified on 1 mars 2009 at 14.45 ••• 4 288 views

Piritramid

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök

Piritramid (Dipidolor, Piridolan, Pirium och andra) är en syntetisk opioidanalgetikum med en styrka 0,65 till 0,75 gånger högre än för morfin. En gemensam Startdosen är 15 mg IV, vilket motsvarar 10 mg morfin hydroklorid. Piritramid vanligtvis används för behandling av postoperativ smärta. Piritramid upptäcktes vid Janssen Pharmaceutica 1960 och är för närvarande tillverkas och distribueras inom den europeiska kontinenten och en del andra platser av Janssen-Cilag.

Piritramid finns i tabletter och ampuller steril lösning för injektion av alla linjer, och används i Patient Controlled Analgesia enheter. Utöver PCA, piritramid används oftast efter avgörande situationer och akuta avdelningar, några av dess egenskaper tycks ge den väl till kronisk smärta kontroll också. Det är en av de långvariga opiater och har en plasma halveringstid på 3 till 12 timmar. Piritramid tenderar att leda till mindre andningsdepression och kan ta ett tag att få full effekt, särskilt om det intas genom munnen.

Piritramid kallas även pirinitramide. Dess närmaste kemiska släktingar bland välkända läkemedel är difenoxylat (Lomotil) och bezitramid (Burgodin).

Piritramid vanligaste firmanamn är Dipidolor och används mest i Nederländerna, Danmark och Tyskland.

Piritramid är en stark opioid och därför regleras ungefär samma sätt som morfin i alla kända jurisdiktioner. Det var aldrig införts i USA och är därför en förteckning I / narkotiska kontrollerat ämne. Det är förtecknade enligt internationella fördrag och andra lagar, såsom den tyska Betäubungsmittelgesetz det österrikiska Suchtgiftmittelgesetz, opium lagarna i flera andra europeiska länder, Kanada kontrollerade ämnen agera, UK Missbruk av narkotika Act från 1971, och motsvarigheter på andra håll. Konstigt nog, bezitramid, som för närvarande inte säljs i USA är en lista II / narkotiska kontrollerat ämne.

Piritramid har en liten men särskild gemenskap av fritids användare och det har gatunamn P, Dip (rimmar med "pip") och Pierrette.

Kemi

C27H34N4O

Opioider
Opiumalkaloider Morfin, Kodein, Tebain
Syntetiska opioider
Semisyntetiska Heroin (Diacetylmorfin), Oxikodon, Hydrokodon, Dihydrokodein, Hydromorfon, Oxymorfon, Nikomorfin
Fenylheptylamin Metadon, L-levoacetylmetadol (LAAM)
Piperanilider Fentanyl, Alfentanil, Sufentanil, Remifentanil, Karfentanil, Ketobemidon
Fenylpiperidiner Petidin (meperidin), Ketobemidon, MPPP, Allylprodin, Alfameprodin, Betaprodin, PEPAP
Difenylpropylamin Propoxifen, Dextropropoxifen, Dextromoramid, Besitramid, Piritramid
Benzomorphanderivat Pentazocin, Fenazocin
Oripavin Buprenorfin
Morfinanderivat Butorfanol, Nalbufin, Levometorfan, Levorfanol
Övriga Etorfin, Dezocin, Lefetamin, Tilidin, Tramadol, Loperamid, Difenoxylat
Opioidantagonister Naloxon, Naltrexon