modified on 14 april 2009 at 20.08 ••• 12 908 views

Anavar

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök

Anavar kallas ofta tillväxt eller GH (Growth Hormone) på engelska och somatropin är den underliggande substansen. Tillväxthormon är ett pepidhormon bestående av 292 aminosyror och är därför inte någon anabol steroid. Detta hormon produceras i hypofysen och frisätts både vid fysisk och psykisk stress samt när man sover. Frisättningen av tillväxthormon är som störst på natten, någon timme efter insomnandet.

Detta mänskliga hormon kan inte sväljas utan att förstöras och därför måste det injeceras. Halveringstiden i blodet för tillväxthormon är extremt kort, mellan 15 och 45 minuter.

Tillväxthormon har funnits kommersiellt tillgängligt i över 30 år, men har blivt svårt att få tag på senare år. Många bodybuilders som tävlar sägs använda detta hormon, så det är svårt att upptäcka i dopingkontroller. På senare tid har man dock börjat mäta ämnen som påverkas av tillväxthormon, såsom insulin growth factor 1 (IGF-1). Som med så många andra illegala steroider och hormon så finns det gott om fejk, som i värsta fall kan vara dödliga.

Innehåll

Så fungerar tillväxthormon (somatropin)

Tillväxthormon produceras under en persons hela livslängd, men minskar med åren. Som mest tillverkas under tonåren, vartpå det avtager för varje år som går efter c:a 25 års ålder. Tillväxthormonet påverkar en rad funktioner i kroppen, såsom längdtillväxten hos yngre, samt lagring och reglering av fett, vatten och muskler.

Medan för lite tillväxthormon (somatropin) hos barn leder till avtagande längdtillväxt, så kan låga halter av hormonet hos vuxna skapa ett stort behov av sömn, nedsatt vitalitet, högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, ökad mängd fett (kroppsfett), torr och rynkig hud samt minska muskelmassa och bentäthet.

Vid behandling med tillväxthormon så ser man ofta kraftigt ökad muskelmassa och en minskad mängd fett på kroppen. Tydligast är den minskade andelen fett på magen. Eftersom fett ej kan lösas upp i blodomloppet så kan en förhöjd halt av de sk. lipoproteinerna skada blodkärlen. För lite tillväxthormon kan även ge en sämre styrka i själva skelettet. Ben som ju är en slags levande växnad bryts ner av kroppen och byggs upp igen, en process som styrs av tillväxthormon.

Biverkningar för tillväxthormon (somatropin)

Tillväxthormon kan hämma dem insulinstimulerande effekten på transport av socker in i skelettmuskulaturen, vilket i sin tur kan leda till diabetes typ 2. Detta är iof rätt ovanligt, då bara mellan 1/1000 och 1/10000 drabbas av denna biverkning. En annan ovanlig biverkning av tillväxthormon är leukemi, som drabbas under 1/10000.

Till de vanligare biverkningar hör antikroppsbildning, parestesier (en sjukdom i nervsystemet), lokala hudreaktioner, stelhet i leder. Biverkningar för tillväxthormon är som vanligt ofta relaterade till doser. Doser Doser mellan 2-4 enheter per dag tycks vara vanligast bland atleter och de som tränar bodybuilding.

Pris för tillväxthormon (somatropin) på svarta marknaden

C:a 45-70 kr/enhet.


Varumärken

  • Genotropin
  • Humatrope
  • Norditropin
  • Saizen