modified on 3 mars 2009 at 21.55 ••• 7 611 views

Atropa Belladonna

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök

Innehåll

Atropa Belladonna

Atropa Belladonna

(Galenbär) Potatisväxter *Solanaceae* Belladonna förekommer sällsynt i vårt land men då förvildad från gamla odlingar. Hela växten är giftig, och framförallt är de körsbärsstora och glänsande svarta frukterna farliga, särskilt för barn, på grund av sitt aptitliga utseende och sin söta smak. Belladonna innehåller alkaloider, framförallt Hyoscyamin och Atropin, vilka bl a framkallar hallucinationer - därav det gamla folkliga namnet på frukterna, Galenbär. Släktnamnet Atropa kommer av Atropos, den av de tre ödesgudinnorna som klippte av livstråden, och syftar på örtens giftighet. Artepitetet bella-donna kommer från italienskan och betyder vacker kvinna - redan på 1400-talet droppade italienska kvinnor ett extrakt av växten i ögonen för att få stora, mörka pupiller. Denna effekt beror på växtens innehåll av atropin. Alltsedan 1800- talet utnyttjar ögonläkarna belladonnapreparat som pupillutvidgande medel. Belladonna användes tidigt i folkmedecinen som kramplösande medel.


Förekomst

Växer i snår, skogar och på hyggen uppe i bergen i traktena kring Medelhavet och i Mellaneuropa. Sällsynt och ofta endast tillfälligt i vårt land, fövildad på fuktiga platser i södra och mellersta Sverige.


Kännetecken

En upp till1,5 meter hög, flerårig, förgrenad, klibbhårig ört med stora skaftade, ovala blad. Krona klocklik, brunviolett (maj-augusti). Frukten, ett nästan klotrunt bär, är glänsande svart. Blommor, omogna och mogna frukter påträffas samtidigt på växten.

Giftig växtdel: Blad, frukter (bär) och rot.


Aktiva beståndsdelar

Alkaloider av tropantyp, främst L-hyoscyamin. Mindre mängder atropin, skopolamin samt några närbesläktade alkaloider. Terapeutisk användning: Atropin och standardiserat extrakt av bladen som kramplösande medel. Som pupillutvidgande medel vid ögonundersökningar och ögonoperationer. Verkar som antagonist till transmittorsubstansen acetylkolin.

Giftig dos och förgiftningssymtom

Halten av alkaloider är störst när växten börjar blomma. Torkade blad innehåller vanligen 0,3% eller mer av hyoscyamin och skopolamin. Bären, som liknar körsbär och smakar sött, innehåller de största kvantiteterna alkaloider när de är omogna. 3-5 bär anses vara dödlig dos för barn, 15.20 bär för vuxna. För rent atropin är motsvarande mängder 10-20 mg för barn och över 200 mg för vuxna. En lättare förgiftning ger torra slemhinnor och hur, törst,heshet och svårighet att svälja. Svårare förgiftning ger kraftig rodnad, pulsen och andningen blir hastigare och blodtrycket höjs. Pupillerna vidgas och reagerar inte för ljus, synen blir dimmig och man ser dubbelt. Hallucinationer,oro och rastlöshet hör till sjukdomen. Symtomen kan vara flera dagar.


Första hjälpen vid förgiftning

Akut förgiftning kan vara mycket snabb och på kort tid leda till döden, men den kan också börja med oskyldigt illamående och sedan övergå i häftiga magsmärtor, kramper, chock och tillslut hjärtkollaps. Det gäller att så tidigt som möjligt försöka befria kroppen från giftet, eller, då detta inte är möjligt, ge motgift som lindrar förgiftningssymtomet. Kontakta läkare snarast.