modified on 29 mars 2009 at 04.50 ••• 3 903 views

Convolvulus arvensis

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök


Namn: Åkervinda (sv), Bindweed (en)

Innehåller: Tropanerna pseudotropin (dominerande), Tropin, Tropinon, samt Cuscohygrin och Hygrin[1]

Generell information

Convolvulus arvensis.jpg

Flerårig ört. Tillhör samma familj (Convolvulaceae) som Ipomoea violacea. Åkervindan är en slingerväxt vars stam krälar sig fram på marken, andra växter, staket eller liknande. Täcker upp marken.

Blommar Juli-Augusti. Blommorna är vita eller rosa och trumpetformade, upp till 3 cm breda blommor, 5 röda ränder utmed utsidan. Får äggliknande frukter med frön i. En planta kan ge mellan 12-500 frön. Bladen liknar en pil- eller spjutspets

Det engelska namnet (Bindweed) ger en aning om att det växer som ogräs. En stark överlevare med andra ord. Åkervindan anses vara en av de mest plågsamma ogräsen i större odlingar i Alaska och Kanada. [2] Non-Native Plant Species of Alaska - Field bindweed] Svårbekämpad p.g.a att den kan spridas via avklippta rötter och fröna har mycket hög grobarhet även efter lång tids förvaring. De sägs kunna gro efter att ha legat i vila i 50 år.

Återfinns i sverige på kulturmark i södra och mellesta Sverige, sällsynt norrut.

Bruk av åkervinda

Mycket okänd växt. Finns knappt några referenser av bruket av denna växt.

Effekterna är en varm känsla, ibland svettig, sinnesavkopplande, lätt drömstadie, generell känsla av välbefinnande när 2 - 3 blommor röks (gärna ihop med Cannabis). [3]

Bieffekterna som alla potatisväxter har beskrivs inte men det är nog inte en alltför vågad gissning att de återfinns även hos Åkervindan.

Eftersökningar efter uppgifter om traditionellt bruk av Åkervinda ger inte mycket mer än att det i Pakistan noterades att kvinnor kunde duscha håret med vatten som innehöll ångervinda för att bli av med mjäll.

Externa länkar

  1. Tropane alkaloids and toxicity of Convolvulus arvensis.
  2. Field bindweed - Convolvulus arvensis L.
  3. Convolvulus arvensis edot forum

Den virtuella floran: Convolvulus arvensis L. - Åkervinda

Convolvulus arvensis - Google Bildsökning