modified on 29 mars 2009 at 01.44 ••• 7 101 views

GBL

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök

GBL (gamma-butyrolakton) är ett lösningsmedel och en prekursor till drogen GHB.

GBL används främst till att ta bort färg och klotter eller vid tillverkningen av GHB. Ämnet i sig har inga restriktioner men dricker man det omvandlas det till GHB i kroppen. GHB är narkotikaklassat. Intar man GBL i berusningssyfte borde man inte kunna dömas för narkotikabrott. Däremot borde det vara möjligt att dömas för rattfylleri, om man var medveten att GBL omvandlas till GHB i blodet.
GBL

Sedan gammahydroxibutyrat (GHB) reglerades som narkotika i Sverige 2000 har bruket av Gammabutyrolakton (GBL) och 1,4-butandiol (1,4-BD) ökat. Riskerna med substanserna är snarlika och det föreligger ett behov att öka kontrollen av de idag tillåtna substanserna GBL och 1,4-BD.

Använding i industrin

Det är effektivt, billigt, miljövänligt och ofarligt för dom som arbetar med det, till skillnad från många andra färgborttagningsmedel. Den GBL och 1,4-BD som används i industrin i Sverige härrör från Europa och USA. Enligt uppgifter från Kemikalieinspektionen gällande 2003 hanterade 54 svenska företag 270 ton GBL, dels i ren form dels som inblandning i olika kemiska produkter. 35 företag hanterade 369 ton 1,4-BD. Ett mörkertal förekommer.

Bieffekter

Långvarigt bruk av GBL kan leda till inkluderar njurskador, försämrat immunsystem, sprickor i huden och förtunnat blod.