modified on 29 mars 2009 at 06.45 ••• 3 956 views

Heimia salicifolia

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök


Namn: Heimiana (sv.), Sinicuichi (Nauhtl), Abre-o-sol & Herva da Vida (brasilianska indianer)

Innehåll

Generell information

Heimia salicifolia är en flerårig buske och kan bli upp till tre meter hög. Den är härdig ned till zon 8, går i blom mellan Augusti och September. Blommorna är gula och har 5 kronblad var och är mellan 2-3cm i diameter. Blommorna är dessutom hermafroditer, dvs. tvåkönade. Löven är cirka 1 cm breda och 3-5 cm långa. Heimia salicifolia är nära besläktad med Heimia myrtifolia som kan användas på samma vis som H. salicifolia. Växten är vanligt förekommande i fuktiga områden i västra Texas, Mexico, El Salvador, Jamaica och norra Sydamerika.

Kemi

Växten innehåller quinolizidin-alkaloiderna lythrin, cryogenin, lyfolin, heimin, sinin och nesodin. Av dessa verkar cryogenin vara den mest betydande.

Dosering och tillredning

10 gram torkade blad sägs vara en bra nybörjardos enligt olika källor.[1] Traditionellt så tas bladen bort från växten, krossas och läggs i kallt vatten. Behållaren lämnas i solljuset i en dag innan löven filtreras bort och vätskan dricks.[1][2]

Det går även att göra extrakt som röks.[3]

Historia

Heimia salicifolia.jpg

Gordon Wasson har identifierat H. salicifolia som en av växterna på Aztekernas växtgudsstaty Xochipilli. De brasilianska indianernas namn på växten, Abre-o-sol (”solöppnare”) och Herva da Vida (”livets ört”) vittnar om att växten använts för dess psykoaktiva egenskaper. Indianer i det mexikanska höglandet använder växten genom att krossa bladen, lägga dem i vatten och sen låta drycken fermentera ett tag. Resultatet blir drycken Sinicuichi som sedan dricks upp för att producera hallucinationer. Dessa infödda mexikaner ser växten som helig, och menar att växten låter dem minnas händelser som inträffat många år tidigare som om de hände igår. Växten används i folkmedicin av urinvånare från höglanden i Mexiko till södra Uruguay, Paraguay och nordliga Argentina, men det verkar som om det bara är i Mexiko som växtens hallucinogena egenskaper regelbundet utnyttjats. Den första systematiska undersökningen av växtens alkaloider gjordes 1964 av Blomster.

Odling

Växten är lättodlad. Fröna är extremt små och ljusgroende, så ett bra sätt att så dem på är att blanda ut dem med finkornig sand, sprida ut dem jämt över en fuktig så bädd, spraya sen lätt med vatten ovanpå och täck sådden med plast med små hål i. Ställ sådden ljust. Fröna brukar gro ganska snabbt, men kan ta upp till en månad på sig. Sådden bör ske under Februari till Juni När de små växterna är tillräckligt stora så planteras de om och ställs ljust. Växten tycker om full sol, och mycket vatten. Den trivs utomhus under sommarn och kan tas in över vintern. Växten brukar blomma och producera frön andra året. Heimia är härdig ner till -10 C och skulle eventuellt kunna stå ute över vintern i södra Sverige om den täcks.

Hälsorisker

Överdrivet bruk av heimia tros kunna vara fysiskt skadligt. Det finns inga negativa eftereffekter.

Externa länkar

  1. 1,0 1,1 Heimia salicifolia FAQ
  2. Heimia salicifolia (Sinicuichi) Preparation
  3. Extrahering av Heimia Salicifolia

Erowid Sinicuichi Vault

Auxins Alkaloids of Genus Heimia Page

Sinicuichi potentiation Tillredningstips från Edot forums.

Heimia salicifolia FAQ

Om Heimia salicifolia på sidan Plants For The Future