modified on 5 april 2009 at 11.27 ••• 14 837 views

MDA

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök

Denna drog består av amfetaminliknande syntetiska ämnen.

Från början var det bara MDMA som kallades ecstasy men nu finns det flera varianter t ex MDA, MDEA, PMA, 4-MTA som säljs under namnet ecstasy.

Ecstasy (MDA och MDMA) tillverkades första gången i Tyskland 1914.

På 50- talet testades drogen på djur vid Army Medical Center i USA med så allvarliga biverkningar att forskarna avrådde fortsatt användning. Trots dessa biverkningar så använde psykiatriker drogen vid psykoanalys, de trodde att drogen skulle laga spruckna relationer.

Under 1970- talet spred sig drogen och såldes illegalt under namnet Love Drug och Love Pills.

Drogen förbjöds p.g.a. av dess kraftiga biverkningar.

Vad händer när man tar ecstacy?

Drogen stimulerar och den som tar ecstasy kan uppleva starka lyckokänslor, öka självförtroende, mer styrka och bli mer positiv till omgivningen.

Större doser av Ecstasy kan orsaka hallucinationer och effekten av drogen kan stärkas på så kallade ravepartyn där det dansas i timmar för att uppnå transliknande tillstånd.

Verkningar av ecstasy är att benen kan domna, kraftiga svettningar, muskelspänningar, kramper och darrningar, det har också förekommit dödsfall p.g.a. överhettning. Ungdomar har haft kroppstempratur på 43 garder, druckit för lite och de dog för att hjärtat inte orkade slå, av inre blödningar och krampanfall.


Ibland blandas Ecstacy ut med andra droger t ex Heroin och Kokain.

Designade droger - vad är det?

Det finns ett stort antal närbesläktade droger som är sk designade droger. Den kemiska sammansättningen i preparaten ändras efterhand för att drogen skall kunna säljas lagligt. T ex när en variant blir förbjuden så ändrar kemisten bara en liten beståndsdel och så finns det en ny skräddarsydd drog som inte är olaglig förrän den analyserats, förbjudits och så fortsätter det...

Källa: Knark och sånt, Tidningen Drogfritt Sverige, Droger A-Ö