modified on 29 mars 2009 at 17.08 ••• 4 372 views

Mandragora officinarum

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök


Namn: Alruna (sv), Mandrake (en), Satans Äpple (arabiska)

Innehåller: De giftiga tropanalkaloiderna atropin, hyoscyamin, skopolamin.

Innehåll

Generell information

Alruna

Alrunan ingår i familjen potatisväxter och är en växt som blir runt 30 cm hög över marken. Den har en stor brun rot som går långt ner i marken. Ibland är rotsystemet i en del, ibland uppdelad i två eller tre förgreningar. Från rötternas krona kommer de mörkgröna bladen upp, som blir över 30 cm långa och 8 cm breda som först står rakt upp men med tiden lägger sig ner över marken. Blommorna kommer på särskilda stjälkar 6-10 cm över marken. De är klockformade och vita, med en grad av lila i sig. Dom övergår till runda frukter som kan bli stora som äpplen som är gula och luktar som äpplen.

Historia

Vidskeplighet

Salvor och tinkturer har bl.a använts som smärtlindring och sömngivande medel. Välkänd växt som användes (tillsammans med andra potatisväxter) av häxorna under medeltiden i flygsalvor. Främst är det rötterna som har används. De sägs ha en magisk förmåga och har använts som amuletter. Den sägs ge lycka och göra bäraren rik.

En intressant detalj gällande vidskepligheten under medeltiden är att man trodde att man kunde dö om man grävde upp en Alruna. Den sades ge ifrån sig så hemska skrik och stön att ingen kunde överleva att höra dom. Därför band man fast alrunan i ett djur, exempelvis en hund och såg till så att det var den som drog upp plantans rötter. (Se bilden till vänster)

Om innehållet

Alruna från flora

Källa 1

Mandrake Root consists of the tropane alkaloids Scopolamine, Atropine, Apoatropine and Mandragorine. The dried root contains between 0.2 and 0.6 % alkaloids and the Tropane alkaloid Belladonnine occurs only in the dried roots.
Källa

Källa 2

Mandrake contains I-hyoscyamine, atropine, -scopolamine and various minor bases(total content: 0.3-0.4%)
Källa: Plant Biotechnology of Tropane Alkaloids (PDF) och källan som anges där är: Hoppe, H. A_, 1981. In "Taschenbuch der Drogenkunde", p. 417, Walter de Grutyter. Berlin-New York.

Hälsorisker

Varning! Innehåller starka nervgifter. Bör inte användas av personer som inte är extremt insatta i ämnenas effekter. Läs mer under potatisväxter.

Externa länkar

Datura FAQ Version 1.11

Erowid Mandrake Vault

Paranormal.se - Alruna

The Digital Medieval Garden