modified on 29 mars 2009 at 06.48 ••• 3 338 views

Nicotiana rustica

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök

Namn: Bondtobak (Sv.), Mapacho, Tobak.

Innehåller: Nikotin och MAO-hämmare

Innehåll

Generell information

Mapacho-rulle, 1 kg

Man skiljer på Nicotiana tabacum, som är en mild tobak som används i de flesta cigaretter och Nicotiania rustica, som har en kraftigare smak och högre halter av nikotin. Det finns otaliga andra arter av tobak. Tobak innehåller även MAO-hämmarna harman och norharman

För shamanen fyller tobak många syften. Bland annat räknas tobak som en hjälpande ande till Ayahuasca. Ingen Ayahuasca-ceremoni kan anses komplett utan rökande av tobak. Traditionellt blåses tobaksröken över brygden innan den dricks. I vissa ayahuascarecept är N. rustica även en ingrediens i brygden.

Tuggad bondtobak, om den är rätt beredd, används ensamt av sydamerikanska shamaner som hjälpmedel för att tillträda annorlunda medvetandetillstånd. Rökt genom en bra pipa (t.ex. en vattenpipa) är bondtobak oerhört starkt och ger ett narkotiskt, kortvarigt rus.

Varning! Tobak är dödligt giftigt i för höga doser (som man kan få i sig om man äter/dricker avkokt på bladen) och är starkt beroendeframkallande.

N. rustica finns förvildad i Skåne.

Historia

Nicotianarustica.jpg

Det äldsta förhistoriska beviset för tobaksbruk i Sydamerika finns i form av tre tusen år gamla pipor som hittats på ön Marajó. Det finns även annan paraphernalia från 400 och 500-talet som hittats i gravar från Nasca-indianerna i Peru, samma folk som gjort dom mycket stora inristningarna som bara kan ses från flygplan se foton.

Odling

Tobak är väldigt lättodlat. Plantan är en flitig fröproducent, en enda planta kan producera tusentals grobara, väldigt små frön.

Fröna gros genom att de läggs på en fuktig jordyta. De tittar upp redan efter ett par dagar. Eventuellt kan man täcka såytan med en plastpåse för att hålla fuktigtheten hög. Sådd kan med fördel ske tidigt på året, februari-mars i kruka inomhus. På grund av sin litenhet är fröna svåra att fördela jämt över en odlingsyta. Man kan göra sitt bästa, och sedan förflytta de små plantorna när de tittar upp. Ett någorlunda välkänt tips är att blanda fröna med sand i ett rent saltkar och strö fröna över jorden med hjälp av denna.

Redan efter par veckor börjar du kunna plantera om plantorna. Du kan använda dig av en liten tesked för att få upp dem utan att skada dem. När plantorna börjar växa till sig och nattfrosten har släppt utomhus kan du plantera ut dem. De trivs bäst i näringsrik och väldrenerad jord. Näringsvattna regelbundet och klipp bort vissna blommor.

Vill man ha en riktigt stor planta - bondtobak växer sig ledigt över en meter - odlar man utomhus. Även i en kruka inomhus blir tobaken en stor, snabbväxande och trevlig växt.

Tobaken producerar vackra blommor.

Skörd

Det finns många olika teorier om hur man bäst skördar sin tobak. Ett tips är att använda handskar. Man får nämligen i sig nikotin vid hudkontakt.

Beredning

Blommor

Tobaken måste först torkas och sedan lagras för att den ska bli rökbar.

Var väldigt försiktig med doseringen av bondtobak som inte fermenterats. Den innehåller väldigt höga halter nikotin, många gånger mer än vanlig röktobak, och risken för överdos är därför stor.

Trådar från Magiska Molekyler

Tobak och MAO-hämning

Externa länkar

Nicotiana rustica - Google Bildsökning

Erowid Tobacco Vault

Mapacho. Sacred Tobacco Mycket information

Tobacco and Shamanism in South America