modified on 29 mars 2009 at 05.10 ••• 2 192 views

Datura wrightii

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök

Namn: Indianspikklubba (sv.) Wright´s Jimson Weed (eng.) Sacred Datura (eng) Southwestern thorn apple (eng)

Innehåll

Generell information

I äldre litteratur så listas Datura wrightii ofta som Datura inoxia (förekommer även under synonymen D. meteloides), en liknande art med mindre blommor.

Spikklubba (Datura) som har stora trattformade vita blommor med en diameter på 5 - 20 cm som avger en söt doft, speciellt under natten. Frukten blir 2,5 - 3,7 cm i diameter och är hängande med trubbiga taggar. Växten blommar under hela sommarn, från Mars tills den första frosten. Växer i ökenliknande områden i norra Mexiko och sydvästra Nordamerika.

Blomma
Frökapsel

Historia

Datura wrightii kommer från Nordamerika. Namnet har den fått efter Charles Wright, en botanist som levde under 1700-talet. Datura wrightii har precis som Datura inoxia använts av indianer i områden i och kring Mexiko, dessa två arterna förväxlas ofta.

Om innehållet

Datura wrightii innehåller precis som alla andra daturor tropanalkaloider. Den kemiska sammansättningen är förmodligen väldigt lik den hos Datura inoxia. Läs mer om växtens kemiska sammansättning i artikeln om Daturasläktet.

Hälsorisker

Alla Daturor är väldigt giftiga och i värsta fall dödliga.

Odling

Datura wrigtii är flerårig och lättodlad. Det går att övervintra den tjocka rotstocken frostfritt. Den tycker om full sol och är inte speciellt krävande på näring och vatten.

Externa länkar

Datura FAQ Version 1.11

Google bildsökning