modified on 29 mars 2009 at 06.23 ••• 2 270 views

Hampa

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök

Generell information

Hampabonde med sin skörd

Cannabis, främst arten Cannabis sativa har fler användningsområden än som drog. När man pratar om cannabis i den formen brukar namnet hampa användas. Hampan har starka och långa fibrer som fungerar bra att använda i produktion av papper, tyger, mycket hållbara kompositmaterial m.m. Hampfrön är dessutom rika på oljor som kan användas till matlagning (innehåller mycket omega 3 och 6), kosmetika, smörjmedel, dieselersättning .m.m.

Hampa kan även odlas enbart för att ge energi genom förbränning. Hampa brinner bra, binder mycket energi och växer snabbt och effektivt utan större skötsel.

Hampan är framavlad till att bli högväxande och olika sorter kan användas till olika syften, vissa strains ger mycket frön, andra får extra grova stammar eller bär på gener för andra fördelaktiga egenskaper. Till skillnad från cannabisen man röker är hampan inte framavlad för att ha hög cannabinodhalt. THC-halten får ligga på max 0,2% för hampa som odlas i Sverige. De flesta kommersiella sorter håller sig runt det värdet.

Det är därmed ingen större idé att plocka blommorna från hampan i syfte att torka och röka den.

Externa länkar

Hampa (pdf)

Hampanätet