modified on 29 mars 2009 at 07.04 ••• 2 368 views

Richard Schultes

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök

1915 - 2001

Etnobiolog, utforskare, författare.

Under sina studier på Harvard blev han intresserad av historia kring bruket av hallucinogena kaktusar bland indianerna. Han beslöt sig att utforska saken närmare och bodde 1936 under sex veckor hos Kiowafolket där han bland annat fick delta i cermonier där han intog peyote.

P. aztecorum

Inspirerad av upplevelsen gav han sig ut på fler upptäcktsfärder, för att identifiera Aztekernas "bortglömda" sakrament teonanacatl och ololiuqui. Hans utforskningar och kontakter med indianerna ledde senare till fler upptäckter av psilocybinsvampar tillsammans med Gordon Wasson.

Vid andra värdskrigets utbrott återvände han till Harvard och fick ett nytt uppdrag, han skulle identifiera växter som använder som pilgifter.

Förutom 70 växterarter som ingick i olika pilgifter samlade han in över 24000 exemplar av olika växter. Richard Schultes har fått 210 växtarter uppkallade efter sig. Även ett berg i Amazonas bär hans namn; "Mesa Schultes". Där finns ett stort antal unika arter och har därför blivit biologiskt skyddsområde.

Hans tid i djungeln 1941 to 1953 var riktiga äventyr och med enkla färdmedel. Han färdades fram på floderna i en aluminiumkanot och var ute i djungeln 14 månader i sträck utan att vila upp sig i läger. Han drabbades av både Malaria och beri-beri, tvingades att paddla 40 dagar i sträck när han var sjuk för att få hjälp, satt och väntade i två månader vid en avlägsen landningsbana för flygplan för att bli utflugen, etc.

1953 återvände han till Harvard och ägnade sig åt att lära andra de insikter han fått. Han skrev även flera böcker om hallucinogener, bland annat tillsamamns med Albert Hofmann.

Externa länkar

RICHARD SCHULTES: EXPLORER OF THE AMAZON JUNGLE

RICHARD SCHULTES: ETHNOBOTANIST AND PSYCHEDELIC PIONEER intervju i High Times magazine, Jan 1995.

Golden Guide - Hallucinogenic Plants. En bok av Richard Evans Schultes med många vackra illustrationer