modified on 29 mars 2009 at 05.09 ••• 5 401 views

Datura stramonium

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök


Namn: Spikklubba (sv), Tlapatl (Nahuatl, aztekernas språk)

Innehåller: De giftiga tropanalkaloiderna atropin, hyoscyamin, skopolamin

Daturastramonium.jpg

Innehåll

Generell information

Ettårig datura med distinkt lukt. Är högväxt och har en grov stjälk. Blir upp till en meter hög. Bladen är är spetsiga med tandad kant. Blommar Juli-September. Blommornas färger kan skilja sig bland de olika varianter som finns, men är vanligen vita. Spikklubban får uppåtriktade blommor till skillnad ifrån Änglatrumpeten. Vanligen slår de ut under kvällen och står sig ett dygn, men i vissa fall kan den en blomma stå sig över en hel vecka.

Frukten är en en uppåtstående taggig boll som gett växten sitt namn. När den mognar så öppnar den sig och blottar de mörka fröna.

Förekommer i västsverige (förmodligen mycket sällsynt).

Medlem i familjen potatisväxter.

Datura stramonium förekommer även i ett flertal olika varianter, däribland:

  • Slät spikklubba (D. stramonium var. inermis)
  • Slät violspikklubba (D. stramonium var. godronii)
  • Violspikklubba (D. stramonium var. tatula). Finns i ett flertal sorter, bl.a. 'La fleur lilac' som blommor med starkt violetta blommor.

Historia

Frön

Datura stramoniums ursprung är omtvistat. Vissa anser att växten härstammar ifrån trakterna kring det Kaspiska havet, andra hävdar att växten har sitt ursprung i Mexico eller Nordamerika.

Flera indianstammar i östra Nordamerika, bland annat algonquin-indianerna, använde Datura stramonium som hallucinogen. Den giftiga medicinen wysoccan som användes av dessa indianer för att göra män av pojkar tros ha haft Datura stramonium som huvudingrediens. I dessa ritualer stängdes pojkarna in under långa tider och fick ”inga anda substanser än en infusion eller dekokt på några giftiga, berusande rötter…” och de blev fullständigt galna. I detta tillstånd hölls de i 18-20 dagar. Detta gjorde man för att barnen skulle födas om som vuxna, och de tappade allt minne av att någonsin ha varit barn. Annars är det Datura inoxia som använts flitigast i Nordamerika.

Aztekerna i Centralamerika har också använt D. stramonium och kallade den för "Tlapatl".

Datura stramonium infördes i Europa mot slutet av medeltiden (1600-talet), enlig uppgifter från zigenarna. Dessa påstods blanda spikklubba i hästfoder för att liva upp gamla svårsålda hästar. De ska också ha använt växten som afrodisiakum, och växten går därför ibland under namnet kärleksvilla. Detta
Blomma
utnyttjades av bland annat våldtäktsmän och bordellägare för att göra offret viljelöst och ofrivilligt sexuellt upphetsat, ibland också medvetslöst. Växten har dessutom använts som ingrediens i häxsalvorna.

Inom den officiella medicinen började man inte använda spikklubban i någon större omfattning förrän efter 1762, då en österrikisk läkare lanserade ett extrakt av fröna som medel mot gikt och epilepsi. Senare kom växten att användas i olika rökmedel mot astma och som medel mot impotens.


Odling

Frösådd D. stramonium

Kultivering av Datura stramonium är relativt vanligt, trots att den ofta får stå i skuggskenet av den mer aktade växten Brugmansia. Det är inte ovanligt att hitta sticklingar i vanliga blomsterbutiker på våren, ifall man vill undvika egen frösådd.

Sådd sker bäst i Mars, men det går att så tidigare med bra växtbelysning. Frönas grobarhet varierar mycket, så var inte snål med antal frön. Håll jorden fuktig, men inte genomblöt. Gror vanligen ojämt mellan 15 - 30 dagar, men kan gro redan en vecka efter. När fröna grott och plantan fått 2 - 5 karaktärsblad är det dags att plantera om.

Precis som med vissa andra växter så kan sådden behöva köldchockas för att gro. I praktiken innebär detta att du ställer in din sådd i kylen under ett par veckor och sedan tar ut den för att på så vis simulera en årstidsförändring som sätter igång fröna.

Spikklubborna stormtrivs i sol, men är känsliga för vind och och vatten då blommorna kan få fula fläckar.

Kemi

De aktiva ingredienserna i Datura stramonium är framförallt L- hyoscyamin och skopolamin i förhållandet 2:1. Den innehåller också atropin, men bara i små mängder (mycket lägre mängder än Tex. D. metel och D. innoxia (meteloides)). Den innehåller även en hel del närbesläktade tropaner, Tex. noratropin, apoatropin, meteloidin, norscopolamin, aposcopolamin, tropin och pseudotropin. Alla delar av växten innehåller alkaloider. Alkaloidhalten är 0,2-0,6 % i bladen och 0,3-0,5 % i fröna (torrvikt).

Hälsorisker

frukten (frökapseln)

Varning! Innehåller starka nervgifter. Bör inte användas av personer som inte är extremt insatta i ämnenas effekter.

Det finns rapporter om får och kor som dött av att äta den, och människobarn har blivit förgiftade när de druckit nektar från blommorna.

Externa länkar

Datura FAQ Version 1.11