modified on 29 mars 2009 at 04.45 ••• 3 500 views

Brugmansia

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök

Namn: Änglatrumpet (Sv.), Angel's Trumpet (En.), Toé

Innehåller: De giftiga tropanalkaloiderna atropin, hyoscyamin, och skopolamin.

Innehåll

Generell information

Medlem i familjen potatisväxter. Är giftig och bör inte användas i drogsyfte om man inte vet exakt vad man håller på med.

Arter

Historia och användning

Kieslowskij datura suaveolens2.jpg

Richard Schultes skriver att bruket av änglatrumpet som hallucinogen är mest koncentrerat till indianfolken som lever i Andernas högland och utmed Sydamerikas västkust, även om de medicinska effekterna även är kända av indianerna i Amazonas.

Rökning av löven lättar astmaanfall, ett ångbad med löv och varmt vatten är bra för hosta och bronkit. En salva gjord på fett och växtdelar som kokats och filtrerats används för behandling av brännskador, inflammationer, hemorrojder, reumatism, svullnader, etc. Har även en antispasmisk effekt som kan hjälpa de som lider av parkinsons sjukdom.

Bruk

Kieslowskij datura suaveolens.jpg

Bruket av blad, frön och blommor är vanligast men i några kulturer så används även roten, som extraheras i kallt vatten. Bladen från änglatrumpeten kan rullas till en cigarett och rökas, eller så kan man röka en mix av krossade frön och cannabis eller tobak, mortlade frön kan blandas med vin eller andra fermenterade drycker, the görs på blad och blommor.

I vissa kulturer används änglatrumpeten som insens. Lägg lite torkade Änglatrumpetblad i ett snapsglas, häll på en liten skvätt T-röd och tänd på. Vips fylls rummet med en kraftig närvaro av Änglatrumpeten som kan användas för dina schamaniserande syften.

Om innehållet

Fröna och blommor innehåller störst koncentration alkaloider, men alla delarna av plantan är aktiva.

Skopolamin är den dominerande alkaloiden.

Externa länkar

Toe (Brugmansia suaveolens)

American Brugmansia & Datura Society Inc. Många foton på olika brugmansior.

Erowid Experience Vaults: Brugmansia (also Tree Datura) Main Index