Odling av Psilocybe cubensis
Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin
Kultiveringsguide - Psilocybe cubensis
(ursprunglig version av Big Babe)
Innehåll |
Saker du behöver
Baspaketet
För att odla Psilocybe cubensis behöver du:
- 6st glasburkar (ca 3-4 dl) med lock i metall. Locket gör du hål i med spik och hammare och sätter en bit sårtejp över hålet.
- 1 stor plastback med genomskinligt lock ( ca 20-30 liter) eller 2 mindre (ca 10 liter)
- 4st glasslådor (Bigpack eller liknande med mörk botten)
- 2st sprayflaskor (en med klorinvatten och en med väteperoxid blandning, ca 1 tsk till 1 liter vatten)
- Såjord (kaktusjord att föredra)
- Vermikulit
- Perlit
- 2st Sporsprutor (färdiga). Det räcker med en spruta om man snålar.
- Råris (Risenta eller Frebaco)
- Rågmjöl
- Sårtejp (som släpper igenom syre)
- Stor kastrull (ca 10 liter) eller tryckkokare
Pluspaketet
Om du har tänkt göra en egen sporspruta och sporavtryck.
Sporspruta
- 1 liten glasburk (max 2 dl)
- Spruta (exempelvis sprutan från bläckskrivarpåfyllningskit eller doseringsspruta för små djur från apoteket)
- Sporavtryck
- Plastfolie
- Skalpell eller annan vass kniv
- Liten tång (att ta upp sprutan med)
Sporavtryck
- Aluminiumfolie
- Sax
- Burk (låga kanter) med lock
Extrapaketet
För självgående luftning och fuktning.
- Luftpump (akvariepump)
- Gummislang till pumpen
- Timer (om man vill slippa stänga av och på pumpen)
Att göra en sporspruta
1. Koka sprutan och den lilla burken (max 2 dl)
Låt vatten koka upp i en kastrull, lägg i sprutan och koka några minuter. Under tiden förbereder du en bit plastfolie att linda in sprutan i när den är klar.
Ta sedan upp den försiktigt med en liten rengjord tång, dra upp kokande vatten i sprutan och spruta ut i slasken. Upprepa detta ca 4-5 gånger. Var försiktig så du inte kommer åt nålen så den får bakterier på sig. Dra upp vatten i sprutan och sätt på kanyllocket. Linda snabbt in sprutan i plastfolien och lägg att kallna.
Koka sedan den lilla burken i några minuter, tag upp och linda in i plastfolie. Ställ att kallna.
2. Sporvatten
Tag fram:
- Spruta med vatten
- Lilla glasburken
- Skalpell eller annan vass kniv (kokas och lindas i plastfolie)
- Sprayflaska med väteperoxidvatten
Tvätta händerna i väteperoxid och arbetsytan samt alla verktyg, burkar etc med klorinvatten för att minska risken för kontaminationer.
Spruta ned vattnet från sprutan i den lilla burken, var snabb med att sätta tillbaka korken på sprutan, och plasten på den lilla burken, Plasten bör bara öppnas lite för att nålen skall kunna komma in. Var snabb med att få den på plats igen.
Ta fram skalpellen och printet, skrapa nu försiktigt på printet så att den svarta massan lossar från foliet/papperet, utan att fingra på folien eller sporerna. Öppna försiktigt på plastfolien till den lilla burken och vicka ner sporerna i den, sätt snabbt tillbaka plastfolien på burken.
Ta fram sprutan igen och sug nu upp vattnet med sporerna 2-3 ggr så att det blandas ordentligt, sug sedan upp allt och sätt på korken till sprutan. Linda in i plastfolie, nu är sprutan klar att användas.
Om du inte tänkt använda sprutan på en gång, så kan du lägga den i kylskåpet (väl inplastad) eller på annat svalt och mörkt ställe. Sprutan håller sig bra över ett år på detta sätt, därefter börjar vitaliteten/kvaliteten att sjunka.
Att ta sporavtryck från dina svampar
Tag fram :
- Sax eller skalpell
- En nål eller liten gaffel
- En burk med lock och låg kant
- Aluminiumfolie (se till att inte fingra på folien, behåll den i asken så länge som möjligt). Om du vill kan den steriliseras med t-sprit innan.
Tvätta händerna i väteperoxid och arbetsytan samt alla verktyg, burkar etc med klorinvatten för att minska risken för kontaminationer.
Klipp en lagom stor bit folie ca 5*5cm, var noga med att inte fingra på folien. Lägg foliebiten i botten på burken och lägg på locket.
Tag fram svampen som du vill ta print ifrån och klipp (eller skär) av hatten så nära undersidan av hatten som möjligt. Detta kan göras genom att man trycker in nålen i mitten av hatten uppifrån och lyfter bort hatten med den när foten är av. Lägg sedan hatten med undersidan nedåt på folien i burken och sätt på locket.
Vänta ett dygn, ta sedan bort hatten och torka denna med de andra svamparna, sätt på locket på burken igen. Låt stå någon timme så att sporavtrycket hinner torka ordentligt, lägg sedan det i en ziplockpåse och förvara svalt (t.ex. i kylskåpet) för att sedan användas.
Sporavtryck håller sig vitala i många år.
Olika substrat
Råris
Risentas råris är ett märke som många förespråkar, men jag vill nog påstå att Frebaco har lite bättre råris då deras är icke klibbande. (Detta har betydelse då ris som klibbar har mycket stärkelse och detta gör det svårt för sporer att växa, risken för kontamination blir också större) Dessutom så har Frebacos ris en liten mängd salt i riset, detta är ett plus då salt används just för att förebygga grönmögel.
Koka råriset som beskrivs på förpackningen ca 4 dl råris i 8 dl vatten är vad som behövs till de 6 burkarna. Kokas på 4an tills allt vatten har försvunnit, se till att det inte bränns vid i kastrullen.
När riset kokat klart och stått i någon minut, tillsätter du 6 matskedar rågmjöl och ca 1-2 nävar vermikulit. Blanda detta väl och skopa sedan upp detta i de 6 burkarna och skruva på locken tätt.
Fördelar / Nackdelar: Ofta använd och uppskattat substrat. Nackdelen kan vara att mögelsporer lätt utvecklas på riset.
Popcorn
Koka popcornkärnorna i ca 10 min, låt stå i vattnet över natten, koka igen i ca 30 minuter. Häll i durkslag så att allt vatten hinner rinna av ordentligt. Skopa upp i burkarna och skruva på locken tätt.
Fördelar / Nackdelar: Populärt substrat som sägs ha bra tålighet mot kontamineringar för att det inte vill växa direkt på popkornkärnorna. Nackdelen kan vara svårigheter att få perfekt vattenmängd.
Dynga
Bajs från kor, hästar eller andra gräsätare älskas av P. cubensis. Det är där den hör hemma naturligt. Det går inte så bra att odla cubensis på bajs från sporer för att det oftare leder till kontamineringar, men som spawn (när man för över mycelium till nya substratburkar) fungerar det utmärkt. Använd gammal gul dynga som inte är färsk. Pastöriseras innan användningen. Information finns i forumet.
Fördelar / Nackdelar: Fördelen är att svamparna blir stora och potenta. Nackdelen kan vara att det luktar lite grand (obs, inte farligt) vid tillagningen.
Råg
Information kommer...
Fågelfrön
Information kommer...
Sterilisering
Burkarna med substrat skall du ställa i en stor kastrull med en vikt handduk i botten (så att burkarna inte spricker) Häll på vatten till hälften av burkarnas höjd och låt koka på 6:an under lock i ca en timme, se till att fylla på vatten med jämna mellanrum.
Stäng av plattan men låt kastrullen stå kvar över natten (då hinner överlevande bakteriesporer kläckas) Koka en timme igen dagen efter och låt stå över natten ännu en gång. Tredje dagen kokar du allt i ca 2 timmar på samma sätt som tidigare, sedan tar du upp burkarna och låter kallna.
Burkarna kan också med fördel kokas i tryckkokare (denna når högre grader och tar död på bakterier lättare) Koka upp vattnet på 6:an och sänk sedan plattan till 3:an när jämnt tryck uppstått. Burkarna behöver bara kokas ca 1 timme under tryck för att sedan ställas att kallna. På forumet finns mer information om tryckkokare. Den är väl värd investeringen.
Inockulering
Tag fram:
- Sprutan med sporer
- Burkarna med substrat
- Sprayflaska med klorvatten
- Ev en tändare för att sterilisera nålen mellan burkarna (detta brukar inte jag göra, det funkar fint ändå)
Tvätta händerna i väteperoxid och arbetsytan samt alla verktyg, burkar etc med klorinvatten för att minska risken för kontaminationer.
Räkna ut hur mycket sporvatten det går åt per burk innan du börjar spruta ner sporvattnet, har du två sprutor blir det tre burkar per spruta. Annars så får du dela in en spruta i 6 delar.
Ta av locket på sprutan och vik upp tejpen på burken med substrat, var snabb med att spruta i den mängd sporvatten du skall ha och sätt tillbaka tejpen på burken snabbt igen. Om du är rädd att bakterier fastnat på nålen så kan du elda lite på den mellan varje burk som inockuleras (detta behövs inte men kan kännas tryggt att göra) Spruta i sporvatten i alla burkar, var noga med att sätta tillbaka tejpen ordentligt på burkarna.
Burkarna skall nu ställas på ett mörkt ställe med en temperatur mellan 25-30 grader. Nu är det bara att vänta och hoppas på att inga bakterier överlevt din kokning. Om några dagar till en vecka bör du se det första vita myceliet växa fram i ditt substrat. Det tar ca 1-2 veckor för en burk att bli helt koloniserad.
Casingfasen
Sätt på ugnen 200 grader. Tag fram såjord och vermikulit, häll en 50/50 blandning i en långpanna (jag brukar även hälla över lite väteperoxidvatten över jordblandningen) Sätt över aluminiumfolie tätt så inga bakterier smiter in. Ställ in i ugnen ca 30-40 minuter. Tag ut och låt svalna.
Tag fram:
- Dina koloniserade burkar (burkar fulla med vitt mycelium)
- Din långpanna med steril jord/vermikulit blandning
- En sked som har kokats eller tvättats i väteperoxidvatten
- Sprayflaska med klorvatten
- Sprayflaska med väteperoxidvatten
- 4 glasslådor (typ Bigpack eller liknande med mörk botten)Se till att de är ordentligt rena
- Plastfolie
Tvätta händerna i väteperoxid och arbetsytan samt alla verktyg, burkar etc med klorinvatten för att minska risken för kontaminationer.
Öppna de koloniserade burkarna en och en och skopa ur innehållet i glasslådorna dela sönder klumparna så att de täcker botten och når ca 4-5 cm upp. Öppna långpannan med jordblandningen och spraya/häll väteperoxidvatten över jorden så att den blir fuktig (du skall kunna krama bollar av jorden men inte så att det sipprar vatten) strö över jordblandningen över substratet (ca 1-2cm tjockt) Duscha med väteperoxidvatten och sätt sedan på plastfolie över glasslådorna.
Ställ dessa mörkt i 1-2 dagar för att ge myceliet en chans att bryta fram till ytan, när några fläckar 2*2cm stora syns på ytan (se bilden till höger) så är det dags för nästa fas.
Kolla vilken strain ni odlar, vissa behöver köldchockas för att starta själva fruktfasen. Detta innebär att när ni ser de vita fläckarna med mycel i glasslådorna så ställ in dessa i kylen över natten. (för att på ett kallt sätt tala om att det är dags att sätta frukt)
Tag fram:
- Den stora plastbacken eller de två små, beroende på vilket du har köpt(se till att de är rena)
- Perlit
- Sprayflaska med väteperoxidvatten
- Glasslådorna med substrat
Gör ett hål i nederkanten på backen och sätt en bomullstuss i hålet, detta är till för att luft skall kunna cirkulera bättre i backen. Fukta ca 1-2 liter perlit i ett durkslag och häll detta på botten i plastbacken, tag av plastfolien på glasslådorna och placera dessa på perliten. Spraya ca 10 duschningar över backen så att fukten sprider sig runt väggar och över lådorna med substrat. Lägg på locket på backen och ställ lagom ljust och i rumstemperatur. Man kan ha en lampa över backen stundvis för att ge värme och ljus för att svamparna ska växer mer rakt upp. Dagsljus i ett rum fungerar utmärkt. Nu är det bara att lufta 3-5ggr dagligen, spraya med väteperoxidvatten för att hålla luftfuktigheten hög.
Fruktfasen
Pinning
Nu när du sprayar och luftar (för att tillföra syre och transportera bort koldioxid) kommer bildningen av svampar att påbörjas. Du bör se de första tecknen efter ca 1-2 veckor. Sluta spraya med väteperoxidlösningen nu.
Det börjar med att myceliet drar ihop sig och bilder små vita knoppar av mycelie, dessa växer sedan till sig och får en lite brunaktig topp som är början till hatten. När svampen väl börjar växa så går det undan, man kan märka stor skillnad bara på några timmar. Det tar ca 4 dagar för dom att bli fullvuxna.
Aborter
Vissa av dessa svampar kommer aldrig att bli vuxna, utan stannar i växten och blir väldigt mörka. Dessa kallas aborter (eng: abhorts), och bör plockas så fort du märker att de blir nästan svarta. Men kasta inte dessa små läckerheter, torka dem precis likadant som de andra svamparna.
Skörd
När svampen når en vuxen ålder släpper den en vit hinna från hatten, denna blir hängande på foten eller kvar på hatten. Du bör nu plocka dessa svampar genast innan dom släpper sporterna, och ta prints på de som ser stora och bra ut. (för att få så kraftig odling som möjligt så bör du låta så många svampar som möjligt växa till sig innan du skördar, plockar man en och en hämmar detta tillväxten på de andra svamparna)
Tvätta händerna innan du arbetar med odlingen.
Flera flushar
Nu fortsätter du bara att spraya ordentligt för att återfukta mycelkakorna och fortsätta lufta som vanligt så kommer fler svampar att växa upp, om man har tur så kan man få upp till 6 - 7 flushar med svamp. Man får dock vänta ca en vecka mellan dom första, sedan saktar det in ytterligare. Antalet svampar per flush minskar varje gång.
Automatisering
Om man vill slippa det hela med att lufta och spraya så mycket varje dag, kan man köpa en akvariepump och ett par meter slang till den. Man fyller en ren glasburk med perlit, fyller upp med väteperoxidvatten och ställer den i hörnet på backen. Gör ett litet hål uppe i kanten på backen och för in slangen där och ner i perlitburken. Denna kan köras under tvåtimmars perioder under dagen, ibland längre beroende på hur kraftig pump du har. Vill man att det hela skall vara mer självgående så kan man koppla pumpen till en timer.
Ett annat alternativ för luftningen kan vara en 60 eller 80mm datorfläkt i nedre delen av odlingskammaren som suger ut den koldioxidrika luften genom en partikelfilterkasett till gasmasker (du köper dom i järn/verktygsaffärer) som limmats fast med limpistol i ett hål i plastbacken. I övre delen av den motsatta sidan av odlingskammaren sitter ett likadant filter för att få in färsk luft. Tiden som fläkten ska gå per dygn får man experimentera med lite. 5 minuter i timman kan vara lagom, använd en digital timer. Man måste fortfarande tillsätta ny fukt i form av väteperoxidvatten någon gång per dygn.
Torkning / Förvaring
Svamparna går att lägga på ett papper någonstans i rummet och torkar på 1-2 dygn. Tänk på att dom ska vara riktigt torra om du tänker förvara dom i rumstemperatur eftersom den fukten som finns kvar när svamparna är halvtorkade kan orska mögel.
För snabbare torkning, kan man ta av hatten och dela på stammen. Man kan även placera svampen på ett svart tygstycke (t.ex. en t-shirt). Vik tyget över svampen och placera denna under en 40watts lampa som hänger ca 20 cm ovanför. Om man vill kan man strö lite havssalt ovanpå tyget (saltet drar till sig fukten och torkningsprocessen går lite snabbare). Det finns dock ingen större anledning att torka snabbt.
Värme, ljus och syre bryter över en längre tidsperiod ner psilocybin. Potensen kan halveras på ett år i rumstemperatur. Förvara därför dom torkade svamparna i frysen, helst lufttätt.
En del av det Psilocin som finns i färska svampar bryts ner i kontakt med syret i luften när dom torkas, därmed förloras lite av potensen. Vill man äta svamparna i samband med skörden och njuta av dom när dom är som starkast kan dom förvaras några dagar i kylskåpet.
Kontamineringar
Vanliga kontaminationer som kan uppenbara sig under odlingens gång.
Grönmögel
Grönmögel kan komma i flera av odlingens stadier, det visar sig som en tydligt grön massa som växer snabbt. Drabbade lådor/burkas skall genast sättas i karantän. Man kan försöka få bukt med grönmöglet genom att spraya med väteperoxid, men det generella rådet är SLÄNG och börja om från början. Ett annat tips för bekämpning är att blanda kalciumhydroxid i vatten och använda på hela caseinglagret. Det ökar ph-värdet vilket ogillas av mögel.
När mycel blir stressat eller får "blåmärken" kan myceliet bli blågrönt, detta har ibland misstagits som grönmögel. Stressat mycel är helt ofarligt och mer blått än grönmögel. Grönmögel på casinglagret kan bekämpas med salt om det upptäcks tidigt.
Wetspot
En bakterie som visar sig som en blöt gegga i botten av substratburkarna, en brunaktig sörja som luktar lite som ruttna äpplen. När detta dyker upp i burkarna så är det bäst att slänga dessa och göra nya.
Cobweb
Är ett bommullsliknande ludd som snabbt sprider sig över casingen, den har *oftast* mörkare färg än det vita myceliet, men kan vara svårt för nybörjare att upptäcka. En sak som skiljer Cobweb från mycel är att mycel har tjockare spröt och växer inte alls lika snabbt som Cobweb.
Cobweb frodas om luftfuktigheten är för hög, försök med att sänka fuktigheten eller öka luftcirkulationen.
Lipstick
Är en ovanlig åkomma men kan likväl dyka upp. Den visar sig som en rosa/röd fläck som sakta växer i dina burkar. Återigen om du får detta problem så är det enklaste att kasta bort och börja om. Lipstick orsakas av slarv med renlighet.
Att tänka på
Vissa av faserna kan ta lite längre tid än jag har beskrivit, detta kan bero på olika saker som för mycket fukt i burkar, temperaturskiftningar m.m. Ha bara tålamod så skall det nog gå bra.
Lycka till med er låtsasodling, för ni vet väl att det är olagligt att odla dessa svampar i Sverige?