modified on 29 mars 2009 at 01.52 ••• 3 061 views

Ibogain

Från Drugwiki - Information om droger, steroider och medicin

Hoppa till: navigering, sök

Ibogain finns i roten och rotbarken av växten Tabernanthe iboga, som främst förekommer naturligt i Kongo och Gabon. Drogen används ofta i religiösa ceremonier, för att t.ex. komma i kontakt med förfädernas andar. Pulvret har även används av jägare och krigare för att hålla sig vakna under långa pass.

Ibogainruset är allmänt stimulerande och kan ge en känsla av lätthet i kroppen, närmast som att gå ovanpå marken. Vid högre grad av påverkan framkallar det upphetsning, förvirring, ångest och tydliga visuella eller kroppsliga hallucinationer samt förändra tidsmedvetandet. Iboagain har även rykte om sig att vara sexuellt stimulerande. Höga doser kan framkalla epilepsiliknande anfall och medvetslöshet.

Eftersom ibogain lagras i kroppens fettväv så kan effekterna av drogen pågå väldigt länge. Djurförsök visar även att ibogain bryter ner vissa hjärnceller (t.ex. Purkinje-cellerna). Denna process påverkar framförallt lilla hjärnan (cerebellum) som koordinerar muskelaktivitet, balans och syn. Symptomen yttrar sig bland annat som skakningar och skälvningar.

Ibogain är narkotikaklassat i Sverige.